- The Washington Times - Friday, June 29, 2007

Architects and artists see things a little differently than the rest of us. When others see a brick-front home with four bedrooms, they may imagine

brightening the space with a few skylights, but architect Bruno Freschi has a bigger vision of how to add light to a home.

When Mr. Freschi and his wife bought the home at 932 26th St. NW in 2003, they spent the next six months completing an extensive renovation, transforming the brick-front, steel-and-concrete home into a surprising contemporary oasis on a quiet city street.

Now on the market for $2,295,000, this open, flexible home has approximately 5,000 finished square feet on four levels.

A playground, garden and small park are across the street from this home, located on a narrow one-way street not far from the Foggy Bottom Metro station, the Kennedy Center and Georgetown.

The front door, a dramatic, bright red carved wooden Mayan calendar, opens into a loft-like main level with nearly 10-foot ceilings.

The kitchen, dining area and living area on this level flow easily together, culminating in a Zen garden with a cobalt blue wall at one end.

Tall sliding glass pocket doors link the living area with the garden and can be pushed back to leave the space completely open.

The cobalt blue theme repeats in several places on this level, beginning with the cobalt blue appliances in the professional-grade kitchen.

A stainless steel farmhouse-style sink, custom-lacquered cabinets and open shelving gleam in the kitchen, which has a cobalt Viking refrigerator, a cobalt Viking wine refrigerator, a Dacor dishwasher, a Viking gas range with steel shelves and a cobalt hood.

A curving, translucent acrylic and glass pantry functions as a practical yet attractive room divider between the kitchen and the foyer.

A dramatic track-lighting fixture with cobalt blue shades over the lights snakes from the kitchen through to the living area, drawing the eye straight through the home to the cobalt wall in the garden.

Inside, a dining area has been created at the front of the house inside a deep box bay window with floor-to-ceiling glass on three sides. Parquet flooring borders the stained concrete flooring, which seems to glow as it flows from the front of the home through into the garden.

Curved copper room dividers, set on wheels for mobility, blur the line between art and practicality. These tall copper pieces can be placed to close the kitchen completely or pushed aside for an open view of the main level.

The main living and dining area include a wood-burning fireplace and extensive wall space for displaying art. Modular bookcases line the walls of the main level and can convey to the buyers.

Story Continues →